Espai Nadó

Espai Nadó

Sóc Anna Casanova, filla, néta, mare, amiga i companya; de risa fàcil, apassionada, somiadora, positiva i negativa a parts iguals (a vegades costa entendrem) eterna inconformista i addicta al món i poder descobrir-lo.

Realitzant un dels meus somnis per tal de poder acompanyar infants i famílies des d’una altra mirada, vaig poder compartir i nodrir-me d’ella: Bea, on les dues vam poder dirigir el porjecte amb molt d’amor i professionalitat. Tancar el cile amb ella va ser un regal el qual m’ha portat fins aquí, fent possible que uns dies a la setmana pugui habitar aquest espai tan càlid i tan cuidat i que ella ha creat amb tot el cor. 

Educadora social i mare de dia, especialitzada en infància i família, on la sistèmica, l’educació viva i la criança conscient han estructurat totes i cadascuna de les meves formacions. És a través de totes elles que em dedico acompanyar famílies i infants, escoles i llars per aprendre i construir juntes. Facilitadora de tallers, cursos i formacions per canviar la mirada i crear espais de reflexió i no judici.

Un dels somnis ha estat iniciar la formació de Pikler-Lóckzy a Budapest i profunditzar sobre la mirada pikleriana, sobre com acompanyar i facilitar espais de joc a partir de la inspiració Pikler. Poder tenir la possibilitat de posar en pràctica tot allò que estic aprenent a Budapest i portar-lo al meu poble per mi és màgic, agraïda a totes i cadascuna de les famílies que ho feu possible.

El meu refugi, la meva inspiració dels dimecres es diu Cau, i allí faig real dos grups d’espai nadó: una a les 17h i l’altre a les 18:15h, tots dos inspirats en la mirada pikleriana, on el judici queda fora per construir des del sostén i l’autèntica sororitat.

Us conto un secret? La criança no és l’única passió, m’encanta cantar i he gravat una canço amb amics especials, però tranquil·les, aquesta encara és en petit comitè.

Mil gràcies, estic aquí per tu. 

Dimarts 17h

Primer grup

Primers volteijos

Dimarts 18,15h

Segon grup 

Iniciació al gateig fins a les primeres passes 

Link directe al seu compte d’Instagram on podreu seguir les seves publicacions relacionades amb l’Espai i les reflexions sobre moviment lliure i criança que ens ofereix la professional i estimada companya, Anna Casanova. 

Anna @elcuentodelaloba, ens escriu

🌿El paper de l’adult🌿

La mirada de l’adult i la seva no-intervenció directa en l’espai és el treball de reflexió més gran que apareix en els grups de joc d’inspiració Pikler que actualment habitem.

Costa canvia el rol de l’adult que intervé, ensenya, mostra, dirigeix o sedueix l’infant per explorar l’espai o els materials que natros com adultes considerem interessants. Costa anar al ritme natural, no avançar postures que no hagin arribat per elles mateixes i esperar que passi, la inèrcia i la velocitat de la nostra societat ens fa pensar que com més aviat millor i que som natros les adultes qui hem d’ensenyar les nostres filles a caminar, gatejar, seure, ficar-se boca terrosa … O fins i tot que hem de posar-la als caminadors perquè això passi. Costa creure i entendre que si encara no ho han fet per elles mateixes probablement sigui perquè el seu cos així ho necessiti i simplement encara no estigui preparada. Costa no interferir en el cos de les criatures, respectar el seu ritme i no avançar postures que no hagin arribat per elles mateixes i l’entorn no ens ajuda massa.

Al final l’adult acaba sent fonamental per fer possible el moviment lliure i que aquest sigui respectat en tots els sentits. Aquest és el canvi més potent, el més difícil perquè és un canvi interior, que depèn només de natros i de revisar la mirada i la relació que volem construir amb el nostre infant, un canvi profund que només depèn de natros i per això és tan difícil. Al final és mes fàcil si ens diuen que ficant tal material o que preparant l’espai de tal manera… Però en realitat res és més important en el moviment lliure que l’adult i la seva intervenció no directa sobre poder respectar i acompanyar tenint en compte les necessitats de l’infant i el seu ritme.

Un adult que confiï amb aquell infant que acompanya, que el miri capaç i segura del fet que quan estigui preparada arribarà.

El fet d’interferir acaba obstaculitzant més el desenvolupament motor de l’infant i molts cops endarrerint la seva adquisició o fent que no aparegui.

Serà un canvi de rol més enllà d’oferir una intervenció indirecta, serà un canvi de mirada, un canvi interior on entendre que l’infant no em necessita per les seves conquistes ni per poder desenvolupar-se en l’àmbit motor, podrà fer-ho sola.
Deixar d’intervenir en l’acció, però donar presència, cura i amor en aquells moments que si l’infant necessitarà l’adult.

Gateo

En Pikler-Loczy articulan la teoría de que el entorno es una condición indispensable para el desarrollo motor autónomo de las criaturas.

El entorno asegura que el desarrollo motor se manifieste siempre que éste, así lo permita.

Y aquí, el gran ejemplo lo tenemos con el gateo. Este movimiento tan natural, desaparece y dejar de ser transitado por muchxs niñxs, recordándonos que si no ofrecemos los materiales, el espacio, la ropa adecuada y la mirada del adulto atenta a las necesidades y los ritmos, respetando cada movimiento y sin poner al bebé en posturas que aún no conquistado por ella misma, deja de existir.

Esta intervención del adulto, acompañada algunas veces de la utilización de algunos elementos como andadores, sentando lxs niñxs cuando aún no lo hacen por ellas mismas o simplemente incitando a caminar, produce una interferencia e imposibilita que este aparezca.

Del gateo podemos decir que con él, el niñx recibe ayuda para su futura lateralidad del cerebro.

Con él, se desarrolla la coordinación ojo-mano que posteriormente será tan importante para la adquisición de la lectoescritura.

El gateo conecta los hemisferios cerebrales y crear nuevas rutas de información.

Es importante que las adultas que acompañamos pongamos conciencia en la necesidad de moverse y cómo a través de ella construyen su propia competencia y capacidad, ya que esta nace y se construye de cada postura y movimiento, de cada giro, arrastre y de todos los que sentirán e irán apareciendo a lo largo de su vida.

Muchas veces, antes no es mejor.

Moviment lliure🌿

Uns dels principis fonamentals del moviment lliure, són el vincle i l’activitat autònoma, en concret la relació que existeix entre tots dos.

Activitat autònoma referent no només a una àrea concreta (amb el moviment lliure moltes vegades entenem que aquest només es pot dona en l’àrea de joc), sinó que és aprendre a veure i mirar l’infant com ésser autònom, capaç, ple de possibilitats i d’iniciativa pròpia, no només amb el joc sinó en totes i cadascuna de les àrees de la vida(amplitud de mirada).

La vinculació i el fet de crear una relació afectiva privilegiada: on adquireix en la mirada pikleriana una gran importància la relació adult- infant, on l’essencial per establir aquest vincle de confiança recau en com construïm aquesta relació.

Atenent l’infant de manera personalitzada i oferint presència i mirada en moments on l’infant si necessita l’adult, amb temps per i para ella, afavorint i practicant diàriament l’atenció exclusiva.

Entenem que si l’infant té coberta aquesta part afectiva, nodrint-la en aquests moments de relació, cura i mirada per part de l’adult, l’infant llavors en els seus moments de joc serà menys depenen de l’adult, amb la part afectiva coberta i així dedicant i invertint el seu temps en l’activitat autònoma.

Si voleu més informació no dubteu en contactar: